Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
  • Nieuwsartikel
  • 22 september 2022
  • Vertegenwoordiging in Nederland
  • Leestijd: 2 min

Nederland is een innovatieleider geworden

Nederland is een innovatieleider geworden, Cyprus een sterke innovator en Estland een gematigde innovator. De Commissie heeft vandaag het Europees innovatiescorebord voor 2022 gepubliceerd.

vernieuwende producten en projecten
iStock

Daaruit blijkt dat de EU op het gebied van innovatie ongeveer 10 % beter presteert dan in 2015. 19 EU-landen presteerden in 2022 beter dan in 2021, maar van acht EU-landen waren de prestaties minder goed. Mondiale concurrenten zoals Australië, Canada, Zuid-Korea en de Verenigde Staten presteren nog altijd beter dan het EU-gemiddelde, maar de EU heeft haar prestatiekloof met deze landen gedicht en presteert sinds 2021 beter dan Japan.

''De autonomie en het concurrentievermogen van Europa zullen afhangen van ons vermogen om een technologische en commerciële leider te worden op strategische gebieden zoals ruimtevaart, defensie, waterstof, batterijen, chips, quantumtechnologie en high-performance computing. De innovatieagenda van Europa, onze steun voor start-ups en innovatieve kmo’s, industriële allianties en belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang leiden al tot zeer innovatieve projecten in heel Europa. Zo vertalen we onze wetenschappelijke excellentie in technologisch en industrieel leiderschap en hoogwaardige banen in Europa”,aldus Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt.

Belangrijkste bevindingen

De EU-landen worden op basis van hun scores in vier prestatiegroepen ingedeeld: innovatieleiders (met een prestatiescore van meer dan 125 % van het EU-gemiddelde), sterke innovatoren (tussen 100 % en 125 % van het EU-gemiddelde), gematigde innovatoren (tussen 70 % en 100 % van het EU-gemiddelde) en opkomende innovatoren (minder dan 70 % van het EU-gemiddelde). Zweden levert nog altijd de beste prestaties in de EU. Andere innovatieleiders zijn België, Denemarken, Nederland en Finland. Figuur 1: Prestaties van de innovatiesystemen van de EU-lidstaten.

Nederland doet het goed

In vergelijking met vorig jaar zijn drie landen van prestatiegroep veranderd. Nederland is een innovatieleider geworden, Cyprus een sterke innovator en Estland een gematigde innovator.

De sterke punten van Nederland zijn:

  • Publiek-private co-publicaties.
  • Buitenlandse promovendi.
  • Levenslang leren.
  • Mensen met bovengemiddelde algemene digitale vaardigheden.
  • ITérs in dienst.

De zwakke punten van Nederland zijn:

  • Geen uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling
  • Verkoop van innovatieve producten
  • Milieugerelateerde technologieën
  • doctoraatsstudenten
  • Innovatie-uitgaven per werknemer

Meer weten? Lees voor meer informatie de landensheet.

Overigens is er in de EU nog altijd sprake van een innovatiekloof. De prestatiegroepen zijn doorgaans geografisch geconcentreerd: de innovatieleiders en het merendeel van de sterke innovatoren bevinden zich in Noord- en West-Europa en de meeste matige en opkomende innovatoren in Zuid- en Oost-Europa.
De Commissie richt zich op het dichten van de innovatiekloof in de EU en op het positioneren van Europa als leider in het mondiale innovatielandschap volgens de nieuwe Europese innovatieagenda, die in juli 2022 is goedgekeurd. Lees het volledige persbericht voor uitgebreide informatie.

Achtergrond

Het Europees innovatiescorebord biedt sinds 2001 een vergelijkende analyse van de innovatieprestaties in EU-landen, andere Europese landen en naburige regio’s. Het beoordeelt de relatieve sterke en zwakke punten van de nationale innovatieprestaties en helpt landen na te gaan op welke gebieden zij hun inspanningen moeten vergroten.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
22 september 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland