Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel16 juni 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 3 min

Nederland in de race voor awards over Europa’s meest veelbelovende innovaties

Nederland is een van de 15-landen, die in de race zijn voor de “EIT Awards 2022“ over meest veelbelovende innovaties. Zo dingt Nederland onder andere mee met een ‘foodbox’ voor vrouwen met een postnatale depressie.

vernieuwende producten en projecten
iStock

Ook een mobiliteitsproject dat de leefbaarheid van onze steden moet verbeteren door straten en openbare ruimten te transformeren door een co-design platform staat in de finale.  Evenals een informatiesysteem over de dataflow van grondstoffen in de EU dingt mee.

Dit heeft het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) bekend gemaakt. De “EIT Awards 2022” is de negende editie en brengt 27 markante innovators uit 15 landen voor het voetlicht.  Die dankzij hun innovatieve producten en diensten “ een snellere overgang naar een duurzamere toekomst mogelijk maken.

Erkenning voor iedereen: van student tot ondernemer

Met de “EIT Awards” wordt het werk erkend van de meest veelbelovende ondernemers en innovators uit het EIT-netwerk in heel Europa: van student tot ondernemer, van laboratorium tot markt, en van idee tot oplossing. Hiermee wordt een unieke en dynamische omgeving gecreëerd waarin genomineerden innovatieve oplossingen ontwikkelen en opschalen om dringende mondiale uitdagingen op het gebied van klimaat, energie, digitalisering, voedsel, gezondheid, productie, mobiliteit en grondstoffen aan te pakken.
 

De genomineerden voor de “EIT Awards 2022” laten zien hoe divers het Europese EIT-innovatienetwerk is: Oostenrijk, België, Bulgarije, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Litouwen, Nederland, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. 

Alle genomineerden dingen mee in de volgende vier categorieën:

  • “EIT Change Award”, een prijs voor topafgestudeerden van EIT-opleidingen voor ondernemerschap
  • “EIT Innovators Award”, een prijs voor teams en personen die producten en diensten met een grote impact ontwikkelen
  • “EIT Venture Award”, een prijs voor start-ups en scale-ups die bij de oprichting en ontwikkeling steun van het EIT-netwerk hebben gekregen
  • “EIT Women Leadership Award”, een prijs voor uitzonderlijke vrouwen in het EIT-netwerk

Dit zijn de nominaties voor Nederland:

De categorie “CHANGE AWARD” erkent het werk van topafgestudeerden van het EIT-onderwijsprogramma voor ondernemerschap:

Lisette Pruis (Nederland) - adjunct-directeur-generaal bij “Foodbox” voor vrouwen met een postnatale depressie, genomineerd door “EIT Food”. De voedseldoos bevat voedzame maaltijden voor jonge moeders om postnatale depressies tegen te gaan. De maaltijden voorzien in hun lichamelijke behoeften, maar ondersteunen ook hun geestelijk welzijn. Het platform biedt vrouwen steun en informatie over de positieve effecten van gezonde voeding.

De categorieINNOVATORS AWARD” erkent het werk van teams en personen die producten en diensten met een grote impact ontwikkelen:

Samuel Alvarado (Nederland) - vertegenwoordiger van het CLEAR-project, genomineerd door “EIT Urban Mobility”. Het CLEAR-project moet de leefbaarheid van onze steden verbeteren door straten en openbare ruimten te transformeren door middel van weldoordachte stedenbouwkundige plannen, betrokkenheid van belanghebbenden, data en stedenbouw door gebruikers zelf. Het CLEAR-project heeft ModelMe3D ontwikkeld, het enige co-design platform ter wereld waar je eenvoudig je eigen objecten kunt bouwen en in een digitale stedelijke omgeving kunt verplaatsen.

Jose Mogollon (Nederland) - vertegenwoordigt het PANORAMA-project, genomineerd door “EIT Raw Materials”. Met het PANORAMA-project wordt een informatiesysteem ontwikkeld dat een structuur op productniveau van de materiële economie van de EU weergeeft.

De volledige lijst van genomineerden en hun innovaties vind je hier.

Geldprijs

Aan elke prijs is een geldbedrag verbonden van 50 000 euro (eerste plaats), 20 000 euro (tweede plaats) of 10 000 euro (derde plaats). Het publiek kan een stem uitbrengen in de vijfde categorie, de “EIT Public Award”. Online stemmen kan vanaf 29 september via eitawards.eu

De “EIT Awards 2022” zullen worden uitgereikt tijdens de EIT-top op 11 oktober 2022 in Brussel, tijdens de “INNOVEIT WEEKS. De 27 genomineerden zullen het vooraf tegen elkaar opnemen in een online halve finale op 29 september, waarna 12 finalisten doorgaan naar de openbare prijsuitreiking.

Achtergrond: EIT – MAAKT INNOVATIE MOGELIJK!

EIT maakt innovatie in Europa mogelijk doordat het oplossingen voor dringende mondiale uitdagingen bevordert en ondernemerstalent koestert, wat uitmondt in duurzame groei en topbanen in Europa. Het EIT is een EU-orgaan en is onderdeel van Horizon Europe, het EU-subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie

Bronnen

EIT

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 juni 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland