Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel3 december 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Luxemburg-stad bekroond tot meest toegankelijke stad voor personen met een beperking in de EU

Luxemburg-stad wint Access City Award 2022  voor het toegankelijker maken van de stad voor personen met een beperking.

Luxembourg [town], Muehlenbach

Een jury van toegankelijkheidsexperts erkende de stad voor haar brede scala aan innovatieve oplossingen en verbeteringen om de toegankelijkheid voor mensen met een handicap te verbeteren. De stad heeft van toegankelijkheid een prioriteit gemaakt. Ze volgt een "Design for All"-aanpak om de toegang voor iedereen te vergemakkelijken, ook voor personen met een handicap.

Overal in de stad rijden lagevloerbussen met oprijplaten en er zijn visuele en auditieve aankondigingen in bussen en bij bushaltes. De stad raadpleegt regelmatig haar inwoner met een beperking , om ervoor te zorgen dat haar maatregelen het gewenste effect hebben. Daarnaast maakt de stad Luxemburg informatie over politieke besluiten voor iedereen toegankelijk door belangrijke raadsvergaderingen in gebarentaal beschikbaar te stellen, naast gesproken taal en toegankelijke transcriptie.

Breda
In 2019 was Breda de winnaar van de Access City Award.Tot op heden is de toegankelijkheidsaanpak van de stad voornamelijk gericht geweest op mensen met een lichamelijke handicap. Echter sinds 2019 heeft zij het toepassingsgebied uitgebreid naar mensen met een verstandelijke of verborgen handicap, zoals autisme. Ook heeft de stad meer nadruk gelegd op voor laaggeletterden toegankelijke informatie.

Achtergrond
Access City Award is in 2010 gelanceerd door de Commissie om de toegankelijkheid in de stedelijke omgeving te bevorderen voor de groeiende bevolking van senioren en mensen met een handicap. Sindsdien heeft de Award elk jaar inzendingen ontvangen uit steden door heel Europa, die met grote gedrevenheid en toewijding de toegankelijkheid voor hun  inwoners en bezoekers willen verbeteren.

Toegankelijkheid is een aandachtpunt voor de Europese Commissie en de EU-landen. Deze award zet voorbeelden van vernieuwende
denkwijzen en best practices in het zonnetje. Wat als inspiratie kan dienen voor andere steden die misschien vergelijkbare uitdagingen ervaren.

Meer weten? Lees het volledige persbericht of bekijk de beste voorbeelden van de afgelopen 10 jaar.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
3 december 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland