Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel31 januari 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Kanker voorkomen: samen werken aan een hogere vaccinatiegraad tegen het HPV-virus en de Hepatitis B-virus

In de EU sterven ieder jaar bijna 14 000 vrouwen aan baarmoederhalskanker en worden er meer dan 16 000 nieuwe infecties met hepatitis B gemeld. Zo’n 40 % van kankergevallen in de EU kan worden voorkomen.

Kanker bestrijden
Kanker bestrijden

In 2021 ging slechts 5% van de gezondheidszorguitgaven naar preventie. Vandaag beveelt de Europese Commissie de EU-landen aan om de preventie van kanker uit te breiden om: kinderen, jongeren en kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen. Het Europees kankerplan zet in op hogere vaccinatiegraden tegen het humane papillomavirus (HPV-virus) en het Hepatitis B-virus (HBV).

Voorkomen is beter dan genezen

Voor het uitroeien van baarmoederhalskanker en andere kankervormen die door HPV-infecties worden veroorzaakt, zoals bepaalde vormen van hoofd-halskanker of anogenitale kanker, staat er in het Europees kankerbestrijdingsplan als doel voor de landen om:

  • een HPV-vaccinatiegraad van 90 % bij meisjes te behalen en de vaccinatie van jongens tegen 2030 flink uit te breiden;
  • de toegang tot HBV-vaccinatie te waarborgen en de vaccinatiegraad voor dit virus te verhogen, vooral om leverkanker te voorkomen.

Deze vaccins zijn van vitaal belang om de volksgezondheid te beschermen en weerbare gezondheidsstelsels te ondersteunen.

Nog een lange weg te gaan

Er is echter nog een lange weg te gaan om deze doelen te bereiken. Veel EU-landen hebben een vaccinatiegraad voor HPV bij meisjes die ver onder de 50 % ligt. De gegevens over jongens en jongvolwassenen zijn beperkt en er is een significant tekort aan gegevens over de vaccinatiegraad voor HBV.

De aanbeveling van vandaag bevat een reeks maatregelen die EU-landen kunnen nemen om de vaccinatiegraad te verbeteren. Lees verder over de maatregelen.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
31 januari 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland