Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel19 juni 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Inspraak: voor twee EU-burgerinitiatieven kan handtekeningen verzamelen starten

Voor de twee Europese burgerinitiatieven: “Luchtquota” en “Stop de vernietiging van videogames” kunnen de initiatiefnemers beginnen met handtekeningen verzamelen. 

Meer inspraak
Je hebt meer inspraak dan je denkt.
© iStock

De Europese Commissie heeft vandaag namelijk besloten om de twee Europese burgerinitiatieven te registreren. 

Dit maakt de weg vrij voor de initiatiefnemers om nu per initiatief een miljoen handtekeningen binnen een jaar te verzamelen uit minstens zeven EU-landen. Als het vereiste minimumaantal steunbetuigingen wordt gehaald, moet de Commissie reageren. De Commissie moeten dan besluiten of zij al dan niet gevolg zal geven aan het verzoek en moet haar besluit motiveren.

De organisatoren van het initiatief “Stop de vernietiging van videogames” roepen de Commissie op om uitgevers die videogames in de EU verkopen of daarvoor licenties verlenen, te verplichten dergelijke spelletjes in een functionele (speelbare) staat te laten, om te voorkomen dat uitgevers videogames op afstand onbruikbaar maken.

De organisatoren van het initiatief  “Luchtquota” roepen de Commissie op om in elk land een mechanisme voor koolstofquota voor burgers in te stellen zodat bedrijven gestimuleerd worden om koolstofvrij te worden  door de vraag van de consument. Het mechanisme zou van toepassing moeten zijn voor alle aankopen van goederen en diensten, te beginnen met luchtvervoer.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
19 juni 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland