Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel24 mei 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Iconische EU-projecten in Nederland: de HSL

Naast subsidies kan de EU ook onder gunstige voorwaarden leningen verstrekken. De Europese Investeringsbank (EIB) ondersteunt op deze manier projecten die bijdragen aan doelstellingen op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur, milieu of klimaat.

Reiziger met een koffer
@EU

Wist je dat gezichtsbepalende plekken in Nederland zoals wegen en gebouwen tot stand zijn gekomen met behulp van een lening van de Europese investeringsbank? Wij kozen er een paar uit en zullen die de komende weken met je delen. Deze keer: de Hogesnelheidslijn (HSL-Zuid). 

Even van Amsterdam naar Brussel of Parijs met een hogesnelheidstrein voor het werk of voor een korte vakantie. Tegenwoordig is dat vanzelfsprekend, maar dat was niet altijd zo. Wist je dat de eerste Hogesnelheidslijn (HSL), de HSL-Zuid mede mogelijk is gemaakt met steun van de EU? 

Nederland kreeg steun voor: het ontwerp, de aanleg en onderhoud van een 96 kilometer lange spoorlijnen voor een hogesnelheidsverbinding tussen de Belgische grens en Amsterdam in 2001. Door de aanleg is de reistijd omlaaggegaan van 212 naar 138 minuten.

Vandaag de dag wordt er binnen de EU verder gewerkt aan nog meer en betere internationale verbindingen tussen de EU-landen. Zo wordt op diverse trajecten geïnvesteerd om de transportverbindingen per boot, weg of trein beter op elkaar aan te laten sluiten. Duurzaamheid staat daarbij centraal.

Bedrag: € 400,000,000 via de Europese Investeringsbank. 

Meer info: https://www.eib.org/en/press/all/2001-093-eur-400-mio-for-high-speed-railway-ppp-project

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
24 mei 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland
Departement
Europese Investeringsbank