Sinds enkele jaren kunnen studenten, wetenschappers en medewerkers van de Vrije Universiteit gebruik maken van een multifunctioneel onderzoeksgebouw en een energiezuinigere campus.
Wist je dat deze universiteit in Amsterdam al bestaat sinds 1880? Vandaag de dag studeren er 30949 studenten en ze kunnen kiezen uit 140 opleidingen. De modernisering en verduurzaming van de VU campus is mede mogelijk gemaakt door steun van de EU.
DE VU heeft daarvoor in 2017 een lening 140 miljoen gekregen van de Europese Investeringsbank en de BNG Bank. Net als steun uit het subsidieprogramma Horizon 2020 voor onderzoek en innovatie van de Europese Commissie. Deze investering was onderdeel van een breder programma voor de herontwikkeling van de VU-campus om de kwaliteit van de infrastructuur voor onderwijs en onderzoek verder te verbeteren. Het nieuwe onderzoeksgebouw van de Vrije Universiteit moest ruimte bieden voor electromicroscopie- en laserlaboratoria, collegezalen en kantoren. De VU wilde de ecologische voetdruk van de eigen gebouwen verlagen en heeft zelf ook een deel uit eigen middelen betaald.
Bekijk hoe het gebouw er nu uit ziet via:de virtuele campus toer.
Achtergrond
Naast subsidies kan de EU ook onder gunstige voorwaarden leningen verstrekken. De Europese Investeringsbank (EIB) ondersteunt op deze manier projecten die bijdragen aan doelen op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur, milieu of klimaat.
Bronnen
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 8 augustus 2024 (Laatste update: 8 augustus 2024)
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland