Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel12 november 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Handel: 38 miljoen banen in de EU door export in de afgelopen 20 jaar

Meer dan 38 miljoen banen in de EU worden ondersteund door de export van de EU dat is 2/3 meer dan in 2000. Meer dan 14 miljoen vrouwen werken in deze banen. Deze banen worden gemiddeld 12 % beter betaald dan in de economie als geheel bezien.

The port of Antwerp

Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Commissie. Deze toont zien hoe belangrijk een open handelsbeleid is voor de werkgelegenheid in Europa. Het rapport over handel en banen bevat een groot aantal statistieken over Europese banen die verband houden met de Europese handel.

De toename van het aantal door export ondersteunde banen volgt op een nog sterkere toename van de EU-export: naast een toename van het aantal exportgerelateerde banen met 75 % tussen 2000 en 2019 steeg de totale export met 130 %.  In Nederland is het aantal exportgerelateerde banen met 81% gestegen in de afgelopen 20 jaar. Uit de gegevens blijkt duidelijk dat meer handel meer banen betekent, en de beste manier om dit te versterken is het vinden van nieuwe kansen via handelsovereenkomsten en de zorgvuldige handhaving daarvan.

“Deze cijfers bevestigen dat handel een belangrijke aanjager van banengroei in de EU is, zoals blijkt uit de verbazingwekkende groei met 75 % van de exportgerelateerde banen in de afgelopen twintig jaar. Nu de economie weer aantrekt, is het onze prioriteit om de export te blijven stimuleren en markten voor Europese goederen en diensten te creëren. Dit zal onze bedrijven – in het bijzonder de kleine en middelgrote ondernemingen die 93 % van alle EU-exporteurs uitmaken – ondersteunen bij het scheppen van banen voor mensen in de hele EU. De verdere uitrol van onze nieuwe EU-handelsstrategie met de sterke nadruk op het scheppen van nieuwe kansen en assertief optreden bij de uitvoering van onze overeenkomsten, zal een cruciale rol spelen bij het versterken van deze ontwikkeling”, zegt Eurocomissaris Dombrovskis.

Meer weten?
Zie:

Bijzonderheden

Datum publicatie
12 november 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland