Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland
Nieuwsartikel1 augustus 2022Vertegenwoordiging in Nederland

Ga je op vakantie deze zomer? Dit is wat je moet weten

Ga je binnenkort op reis? Volg dan deze acht tips voor een veilige en zorgeloze vakantie in en buiten de EU.

Reizen met dieren
©iStock

Voordat je op vakantie gaat:

De Europese zorgpas voorkomt geld voorschieten
Ga je op vakantie naar een ander EU-land of  IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland? Vergeet dan niet om jouw Europese zorgpas mee te nemen. Deze pas toont aan dat je verzekerd bent en geeft toegang tot de noodzakelijk medische zorg over de grens. Door deze pas heb je recht op zorg onder dezelfde kosten en voorwaarden als in Nederland. Wat hoge kosten kan voorkomen als je alles zelf zou moeten voorschieten.

Coronaregels in het buitenland
Helaas waart het coronavirus nog steeds rond. Om veilig te kunnen reizen is het handig om real-time te weten welke coronaregels er op dat moment gelden op jouw Europese vakantiebestemming. Je kunt dit checken op een speciale EU-website.

Check de Europese kaart i.v.m. het apenpokkenvirus
Wil je ook weten hoe het zit met het apenpokkenvirus op jouw vakantiebestemming? Bekijk de geografische kaart, die iedere week wordt geüpdate op de website van de Europese ‘RIVM’, European Centre for Disease Prevention and Control.

Reizen met huisdier
Ga je op reis en wil je jouw huisdier meenemen naar een ander EU-land of vanuit een niet- EU-land naar een EU-land? Dit kan mits jouw  huisdier:

  • een geldig Europees huisdierenpaspoort heeft wanneer je vanuit een EU-land of Noord-Ierland reist of een EU-diergezondheidscertificaat heeft als je uit een niet-EU-land komt.
  • gechipt is (volgens de EU-regels) of een duidelijk leesbare tatoeage heeft, aangebracht voor 3 juli 2011.
  • tegen hondsdolheid is ingeënt
  • behandeld is tegen vossenlintworm Echinococcus multilocularis, wanneer je reist naar een land waar deze lintworm niet voorkomt (Finland, Ierland, Malta, Noorwegen en Noord-Ierland).

Tijdens de vakantie

Eén gratis alarmnummer voor de hele EU
Wist je dat je in het buitenland gratis het Europese alarmnummer 112 kunt bellen? Bij calamiteiten kun je waar je ook bent in de EU altijd naar het alarmnummer bellen.

Compensatie bij geannuleerde vlucht.
Als jouw vlucht op het laatste moment wordt geannuleerd en je niet aan boord mag, vraag dan om een andere vlucht of om terugbetaling. In sommige gevallen heb je recht op financiële compensatie afhankelijk van de duur van jouw reis. Dit is waar je recht op hebt volgens de website van het Europees Consumenten Centrum in Utrecht.

Hulp krijgen van andere EU-ambassade buiten de EU
Wist je dat je buiten de EU als reiziger ook terecht kunt bij het consulaat of de ambassade van een ander EU-land als Nederland er niet is vertegenwoordigd?
 

Bij terugkomst

Schadevergoeding bij kwijtgeraakte of beschadigde bagage
Als jouw ingecheckte bagage kwijt raakt of beschadigd is dan  is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk en heb je recht op een schadevergoeding van ongeveer maximaal 1300 euro. Je hebt echter geen recht op deze vergoeding als de schade het gevolg is van een defect van de bagage zelf. Bekijk een speciale EU-website voor meer info over de EU-passagiersrechten of download de  app "Uw rechten als reiziger" voor de smartphone:( Google Android , Apple iOS ).

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
1 augustus 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland