Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
  • Nieuwsartikel
  • 22 mei 2024
  • Vertegenwoordiging in Nederland
  • Leestijd: 1 min

Europese gezondheidsunie: sterker en beter voorbereid op de toekomst

Vicevoorzitter Margaritis Schinas (promoten Europese manier van leven) en Eurocommissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) blikten op woensdag 22 mei terug op de vooruitgang die de afgelopen vier jaar is geboekt op de Europese gezondheidsunie.

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission, and Stella Kyriakides, European Commissioner, on the communication 'The European Health Union: acting together for people's…

Het begin van dit mandaat werd gekenmerkt door de grootste pandemie in een eeuw, die wereldwijd leed veroorzaakte en onze gezondheidsstelsels tot het uiterste heeft getest. De coronapandemie heeft ook aangetoond wat solidariteit binnen de EU kan bereiken. Dankzij de EU-vaccinstrategie hadden alle EU-burgers tegelijkertijd onder dezelfde voorwaarden toegang tot coronavaccins gekregen. Dit hielp de verspreiding van het virus tegen te gaan en miljoenen levens te redden. Dankzij het digitale EU-covidcertificaat konden economieën en samenlevingen veilig weer open gaan, terwijl het Europese SURE-instrument meer dan 31 miljoen werknemers hielp de economische impact te boven te komen. Aangezien pandemieën geen grenzen kennen, hebben Europese samenwerking en solidariteit zich ook over de hele wereld uitgebreid. Via onze Team Europa-aanpak werd de EU via Covax de grootste donor van vaccins en verleende zij bijna 54 miljard euro aan noodhulp aan partnerlanden.

De Europese gezondheidsunie is dus halverwege de pandemie ontstaan als een noodzaak om de veerkracht van de EU te behouden en bij te dragen aan het maatschappelijk welzijn, de strategische autonomie en de geopolitieke stabiliteit van Europa. Het was gebaseerd op de ervaringen met de coronacrisis en beantwoordde aan de oproep voor een sterkere aanwezigheid van de EU op het gebied van de volksgezondheid. De in november 2020 gepresenteerde visie voor de gezondheidsunie is om ervoor te zorgen dat de lidstaten samen beter voorbereid zijn op toekomstige gezondheidscrises en tegelijkertijd een modern en innovatief gezondheidsbeleid voor alle burgers in de hele EU te ondersteunen. Met financiering uit het EU4Health-programma werden de doelstellingen van de Europese gezondheidsunie snel omgezet in tastbare resultaten.

De Europese gezondheidsunie heeft tot op heden de volgende resultaten opgeleverd:

  • Strengere maatregelen op het gebied van gezondheidsbeveiliging om beter te kunnen reageren op toekomstige crises.
  • Gelijke en tijdige toegang tot betaalbare geneesmiddelen voor alle burgers
  • Een wereldwijd toonaangevend kankerbestrijdingsplan
  • Baanbrekende initiatieven om de gezondheidszorg te digitaliseren
  • Alomvattende actie voor een betere geestelijke gezondheid
  • Regels om de patiëntveiligheid te verbeteren en de geneesmiddelenvoorziening veilig te stellen
  • Een „één gezondheid” -benadering om grote gezondheidsrisico's aan te pakken

Het gehele persbericht en bijbehorende factsheets over de maatregelen geven meer informatie.

Bijzonderheden

Datum publicatie
22 mei 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland