Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel16 februari 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese Commissie reageert op rechtszaak, die Polen en Hongarije hebben verloren over EU-geld verbonden aan rechtsstaat

De Europese Commissie is met een reactie gekomen op de rechtzaak, die Polen en Hongarij hadden aangespannen over het ontvangen van EU-geld gekoppeld aan de principes van de rechtsstaat.

Vrouwe Justitie

Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag de rechtzaak verworpen, die Hongarije en Polen hadden aangespannen tegen het conditionaliteitsmechanisme dat de ontvangst van geld uit de EU-begroting door de lidstaten afhankelijk stelt van het nalevingen van de beginselen van de rechtsstaat. Denk aan onafhankelijke rechtspraak, persvrijheid etc.


EU-begroting beschermen
Op 16 december 2020 zijn het Europees Parlement en de lidstaten met een EU-regel gekomen die voorziet in een algemeen conditionaliteitsregime dat de Uniebegroting moet beschermen wanneer de beginselen van de rechtsstaat in een lidstaat worden geschonden.

Om dat doel te bereiken, staat de EU-regel de lidstaten toe om op voorstel van de Commissie maatregelen te treffen die er onder meer in kunnen bestaan dat betalingen uit de EU-begroting worden geschorst of dat de goedkeuring van een of meer uit deze begroting te financieren programma’s wordt opgeschort. Hongarije en Polen hadden de Europese rechter verzocht om deze EU-regel nietig te verklaren. Lees hier meer over de uitspraak van de Europese rechter.


Reactie van de Europese Commissie op de rechtzaak:

 

rechtzaak gewonnen door de EU


Lees hier de volledige verklaring.

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 februari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland