Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel18 april 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Europese Commissie onderzoekt Europees certificaat voor digitale vaardigheden

De Europese Commissie onderzoekt de ontwikkeling van een Europees certificaat voor digitale vaardigheden (European Digital Skills Certificate, EDSC). Vandaag is de Europese Commissie met een reeks aanbevelingen gekomen voor de EU-landen.

Europees digitalecompetentiekader

De Europese Commissie onderzoekt de ontwikkeling van een Europees certificaat voor digitale vaardigheden (European Digital Skills Certificate, EDSC). Dat moet mensen helpen hun digitale vaardigheden snel en eenvoudig te laten erkennen door werkgevers, aanbieders van opleidingen en anderen in de EU.

Voor het EDSC zet de Commissie samen met diverse EU-landen een proefproject op.  Zo’n certificaat is bedoeld om het vertrouwen in en de erkenning van certificering van digitale vaardigheden in de hele EU te vergroten.
 
Digitale vaardigheden zijn onmisbaar – om te leren, om te werken en in het dagelijks leven. Vanwege de snel veranderende en door technologie gestuurde economie en samenleving heeft iedereen vandaag digitale vaardigheden nodig.
Toch gaan digitale vaardigheden vaak “verloren in vertaling” en ondervinden mensen moeilijkheden bij de erkenning ervan. De reden hiervoor is de grote verscheidenheid aan opleidings- en certificeringsprogramma’s voor digitale vaardigheden die door verschillende organisaties en regeringen zijn opgezet.
 
Het EDSC wordt gebaseerd op het Europees digitalecompetentiekader (DigComp), dat voortdurend wordt geactualiseerd, zodat burgers de digitale vaardigheden die ze in deze snel evoluerende digitale wereld hebben verworven, kunnen documenteren.

Het EDSC is onderdeel van een reeks aanbevelingen van de Europese Commissie voor de EU-landen i.v.m. het Europees Jaar van de Vaardigheden. Lees verder.


Achtergrond

Via het digitale decennium wil de EU ervoor zorgen dat 80 % van de volwassenen ten minste over digitale basisvaardigheden beschikt en dat 20 miljoen ICT-specialisten in de EU tegen 2030 een baan hebben.
 

 

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
18 april 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland