Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel8 maart 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

EU versterkt solidariteit met de mensen, die de oorlog in Oekraïne ontvluchten

Wij steunen de Europese solidariteit met de volle kracht en reikwijdte van onze instrumenten, personeel en financiering.    

Demonstration in Brussels in support of Ukraine

Wij  verhogen de steun aan Oekraïne aanzienlijk door:

  • Humanitaire hulp:
    500 miljoen euro uit de EU-begroting is toegewezen om de tragische humanitaire gevolgen van de oorlog op te vangen, zowel in Oekraïne als daarbuiten.
  • Grensbeheer:
    De Commissie heeft operationele richtsnoeren gepubliceerd om de grenswachten van de EU-landen te helpen de aankomsten aan de grens met Oekraïne efficiënt te beheren en de wachttijd te verkorten, en tegelijkertijd een hoog veiligheidsniveau te handhaven.
  • Bescherming voor personen op de vlucht en ondersteuning voor opvangcapaciteit:
    De EU heeft in recordtijd unaniem besloten de richtlijn tijdelijke bescherming te activeren om duidelijkheid en zekerheid te bieden aan mensen in nood, die recht krijgen op sociale uitkeringen en toegang tot de arbeidsmarkt en onderwijs.
  • Financiering: Zoals EU-geld uit het cohesiefonds dat EU-landen kunnen gebruiken om vluchtelingen te helpen bij het vinden van een baan, het starten of voortzetten van onderwijs en de toegang tot kinderopvang. Evenals 10 miljard euro van steunmaatregel REACT-EU om in te spelen op nieuwe behoeften.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
8 maart 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland