Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel15 december 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

EU stelt harde eisen op biodiversiteitstop

Op dit moment is in Montreal de biodiversiteitstop aan de gang, die als doel heeft om de grote verscheidenheid aan dieren en planten op onze planeet te redden van uitsterven.

biodiversiteit

Vanaf gisteren tot 17 december is Eurocommissaris Sinkevičius (Milieu) aanwezig op de top om te onderhandelen namens Europa. 

De EU stelt stevige doelen voor het behoud van biodiversiteit, zoals het beschermen van minimaal 30 procent van het land en de oceanen in 2030 en het herstellen van drie miljard hectaren land en zee. Ook het aanpakken van niet-duurzame landbouw, visserij en bosbouw en het tegengaan van bestrijdingsmiddelen en plasticafval staan hoog op de agenda. Maar om een geloofwaardige speler te zijn in deze onderhandelingen moet Europa ook zelf haar steentje bijdragen aan het herstel van biodiversiteit. 

De EU is hard op weg

Eurocommissaris Timmermans (Klimaat) kwam in juni van dit jaar, namens de Europese Commissie, voor het eerst met nieuwe bindende regels voor natuurherstel in de EU-landen. Denk hierbij aan het redden van de bijen (en andere bestuivers) en zorgen dat er meer dierensoorten gaan leven op landbouwgrond, zoals weidevogels en vlinders. Ook moeten drooggelegde veengebieden hersteld worden en daar hebben we er, met 220 duizend hectaren, behoorlijk veel van in Nederland. Deze voorstellen liggen nu bij het Europees Parlement, Nederland en de andere lidstaten, die er samen een besluit over moeten nemen. Hoe sneller zij hun onderhandelingen afronden, des te eerder kunnen we samen als Europa het tij doen keren en het natuurlijk leven op ons continent redden. 

Daarnaast werd vorige week werd er een Europees akkoord bereikt om ontbossing tegen te gaan. Om de biodiversiteit te redden mag een scala aan producten alleen nog op de Europese markt komen als het niet bijdraagt aan het kappen van de bossen. Het gaat hier op producten zoals palmolie, koffie en natuurlijk hout. 
 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
15 december 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland