Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel25 april 2023Vertegenwoordiging in Nederland

EU-energieplatform: Commissie doet eerste oproep aan bedrijven om gezamenlijk gas in te kopen

Vandaag heeft de Commissie het unieke proces in gang gezet waarmee Europese bedrijven hun gasaankoopbehoeften kenbaar kunnen maken via het AggregateEU-mechanisme, ter voorbereiding op de gezamenlijke gasaankoop op EU-niveau.


Dit is een belangrijke mijlpaal voor de EU, waarmee zij zich voorbereidt op de volgende winter door haar gasvoorraden gecoördineerd en tijdig aan te vullen,waarbij zij haar collectieve marktmacht benut om met internationale leveranciers te onderhandelen over betere prijzen.

Inschrijven

Ingeschreven bedrijven hebben één week, tot 2 mei, om op deze eerste oproep tot vraagbundeling te reageren. Nadat de verzoeken van de individuele ondernemingen zijn ingediend, zullen de vereiste volumes worden opgeteld en op de wereldmarkt worden aanbesteed. Zodra het AggregateEU-mechanisme aan de collectieve Europese vraag kan voldoen met aanbiedingen van internationale gasleveranciers, zullen de deelnemende ondernemingen onderhandelingen aangaan met leveranciers over de contractvoorwaarden voor de aankoop en levering van het gas. De Commissie zal bij deze onderhandelingen geen rol spelen. Naar verwachting zullen de eerste koopovereenkomsten vóór de zomer worden ondertekend.
 

Deelname blijft open

In de komende periode van 12 maanden zal er om de twee maanden een vraagbundelingsronde worden georganiseerd. De mogelijkheid voor bedrijven om deel te nemen aan het AggregateEU-mechanisme blijft open. Meer weten? Lees verder

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
25 april 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland