Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel27 juni 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Energiezekerheid: EU-landen moeten gasreserves definitief vóór de winter aanvullen

Om de continuïteit van de gasvoorziening in de EU voor de winters te versterken moeten de EU-landen definitief de Europese gasreserves vóór de winter aanvullen. De EU-landen hebben daartoe een akkoord bereikt over een voorstel van de Commissie.

Gas en kernenergie krijgen niet hetzelfde 'groene' label als hernieuwbare energie.

Met als doel om meer energiezekerheid tegen redelijke prijzen te waarborgen door gasreserves aan te leggen in het licht van de Russische dreiging om de aanvoer te verstoren.

Aanvullen tot uiteindelijk 90%
Volgens de nieuwe EU-regels moeten de 18 lidstaten met ondergrondse gasopslagfaciliteiten tegen 1 november ten minste 80 % van de opslagcapaciteit aanvullen met een streefcijfer van 85 %. Voor de jaren nadien zal naar 90 % worden gestreefd. De EU-landen zonder opslaginfrastructuur moeten, in een geest van solidariteit, bilaterale afspraken maken met hun buurlanden. Dit om daar voldoende hoeveelheden te laten opslaan die zij later kunnen gebruiken.

Gasopslagfaciliteiten worden voortaan als kritieke infrastructuur beschouwd en alle opslagexploitanten in de EU zullen een nieuw certificeringsproces moeten doorlopen om het risico op inmenging van buitenaf te beperken.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
27 juni 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland