Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel29 oktober 2021Leestijd: 1 min

EC wil betere beveiliging van slimme producten

Draadloze apparaten zoals mobieltjes, tablets en andere producten die via internet kunnen communiceren, speelgoed, babymonitors, en een reeks draagbare apparatuur moeten voortaan aan minimum veiligheidseisen voordat ze op de markt komen.

Slimme producten
Slimme producten
EC

De steeds grotere rol van mobiele telefoons, smartwatches, fitnesstrackers en draadloos speelgoed in ons dagelijks leven brengt voor elke consument een steeds groter risico van cyberdreigingen met zich mee.

Daarom is de Commissie met een voorstel gekomen voor minimum eisen voor slimme apparaten voor betere cybersecurity:

De nieuwe voorgestelde maatregelen zullen bijdragen tot:

  • betere bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de consument: draadloze apparaten en producten zullen eigenschappen moeten bezitten die de bescherming van persoonsgegevens waarborgen. De bescherming van de rechten van het kind zal een essentieel onderdeel van deze wetten worden. Fabrikanten zullen bijvoorbeeld nieuwe maatregelen moeten nemen om ongeoorloofde toegang tot persoonsgegevens of het ongeoorloofd doorgeven daarvan te voorkomen;
     
  • een verminderd risico op financiële fraude: draadloze apparaten en producten zullen eigenschappen moeten bezitten waarmee het risico op fraude bij elektronische betalingen tot een minimum wordt beperkt. Zij zullen bijvoorbeeld moeten zorgen voor een betere authenticiteitscontrole van de gebruiker om frauduleuze betalingen te voorkomen.
     
  • een verbeterde veerkracht van het netwerk: draadloze apparaten en producten zullen eigenschappen moeten bezitten waarmee wordt voorkomen dat communicatienetwerken worden geschaad of de apparaten worden gebruikt om de functionaliteit van websites of andere diensten te verstoren;

De nieuwe voorschriften voor slimme apparaten kunnen naar verwachting medio 2024  ingaan het als Europees Parlement en de EU-landen geen bezwaar maken.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
29 oktober 2021