
Deze strategie is erop gericht om
- het Europese concurrentievermogen te versterken;
- een digitale agenda stimuleren die gericht is op de veiligheid van Europa en haar partners;
- de wereldwijde digitale governance en normen te stimuleren.
Wereldwijde partnerschappen
De internationale digitale strategie voor de EU legt de nadruk op het verdiepen van haar bestaande partnerschappen, zoals nieuwe en (digitale) samenwerkingsverbanden en (digitale) dialogen, onder andere door nieuwe initiatieven en projecten. Alles wordt onderdeel van een breder netwerk van digitale partners.
Het Tech Business-aanbod van de EU
De EU zal een geïntegreerd Tech Business-aanbod voor partnerlanden ontwikkelen, waarbij private en publieke investeringen worden gecombineerd met beleidsoplossingen.
Dit aanbod zal technologiecomponenten op maat maken en combineren in een modulaire aanpak om een pakket van wederzijdse voordelen met partnerlanden te creëren, incl. maatregelen voor capaciteitsopbouw. Het zal gezamenlijk worden beheerd door: de EU en de lidstaten, en bedrijven, innovatoren, relevante EU-handelsverenigingen en kamers van koophandel zullen er nauw bij worden betrokken.
Prioritaire samenwerkingsgebieden
In de strategie worden 5 belangrijke gebieden voor samenwerking met partnerlanden belicht, zoals:
- Opkomende technologieën: AI, 56/6G, halfgeleiders en kwantum
- Veilige en vertrouwde digitale infrastructuur
- Cyberbeveiliging
- Digitale identiteit en digitale openbare infrastructuur
- Online platforms
Europese belangen behartigen gebaseerd op mensenrechten
De EU zal haar waarden wereldwijd op multilateraal niveau blijven bevorderen en verdedigen. In de strategie worden wereldwijde digitale governance en internetgovernance aangemerkt als belangrijke gebieden waarop de EU regels en normen kan blijven opstellen op basis van gemeenschappelijke, op mensenrechten gebaseerde waarden. Meer weten? Lees het volledige persbericht.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 5 juni 2025
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland