Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland
Nieuwsartikel2 september 2021

De EU-wedstrijd voor jonge vertalers gaat van start!

Middelbare scholen in alle EU-landen kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor Juvenes Translatores, de jaarlijkse vertaalwedstrijd van de Europese Commissie.

Scholiere

Tijdens deze wedstrijd 'kruipen' scholieren voor een dag in de huid van een EU-vertaler.

Sinds  12 uur ’s middags, kunnen scholen zich online inschrijven om hun leerlingen te laten wedijveren met leeftijdsgenoten uit de hele EU. Het thema van de vertaalopdracht dit jaar is: “Vooruit! Op naar een groenere toekomst.”

"Met deze wedstrijd willen we jongeren warm maken voor een loopbaan als vertaler en, meer algemeen, het leren van talen bevorderen. Het thema heeft betrekking op een van de belangrijkste politieke prioriteiten van de EU, de Europese Green Deal, waar jongeren zich erg voor interesseren. Behalve dit interessante onderwerp heeft de wedstrijd ook tot doel jongeren met een voorliefde voor talen uit verschillende landen bij elkaar te brengen, om ze te stimuleren en te helpen barrières tussen mensen en culturen weg te nemen. De kunst om met elkaar te communiceren en elkaar te begrijpen, ongeacht de verschillen, is van essentieel belang om de EU te laten floreren”, aldus Johannes Hahn, commissaris voor Begroting en Administratie.


552 talencombinaties
De deelnemers kunnen vertalen vanuit en naar elk van de 24 officiële talen van de EU (er zijn 552 talencombinaties mogelijk). Vorig jaar werden in de wedstrijd 150 verschillende combinaties gebruikt.

De inschrijving verloopt in twee fasen: de inschrijving voor scholen — de eerste fase — loopt tot 20 oktober 2021 om 12 uur ’s middags. Leerkrachten kunnen zich inschrijven in elk van de 24 officiële talen van de EU.

Daarna zal de Commissie 705 scholen uitnodigen voor de volgende fase. Het aantal deelnemende scholen per land is gelijk aan het aantal zetels dat het land in het Europees Parlement heeft. De scholen worden willekeurig door een computer geselecteerd.

De geselecteerde scholen moeten vervolgens twee tot vijf leerlingen aanwijzen die aan de wedstrijd zullen deelnemen. De deelnemers mogen om het even welke nationaliteit hebben, maar moeten geboren zijn in het jaar 2004.

De wedstrijd wordt in alle deelnemende scholen op 25 november 2021 online gehouden.

Prijs
De winnaars — één per land — worden begin februari 2022 bekendgemaakt. Als de omstandigheden het toelaten, worden zij uitgenodigd om hun prijzen tijdens een ceremonie in Brussel in het voorjaar van 2022 in ontvangst te nemen. Zij krijgen de kans om professionele vertalers van de Europese Commissie te ontmoeten en meer te weten te komen over het beroep en het werken met talen.

Achtergrondinformatie

De Commissie (Vertaalafdeling)  organiseert sinds 2007 elk jaar de wedstrijd Juvenes Translatores (Latijn voor 'jonge vertalers'). Juvenes Translatores wordt gehouden om het leren van talen in scholen te bevorderen en jongeren een voorproefje te geven van hoe het is om vertaler te zijn. De wedstrijd staat open voor 17-jarige leerlingen uit het middelbaar onderwijs en vindt gelijktijdig plaats in alle geselecteerde scholen uit de hele EU.

Verschillende deelnemers werden door deze ervaring geïnspireerd om talen te gaan studeren aan de universiteit en uiteindelijk beroepsvertaler te worden. Met de wedstrijd wordt bovendien de taalkundige verscheidenheid van de EU onder de aandacht gebracht.

Meer informatie

De Juvenes Translatores-website

Facebookpagina Juvenes Translatores

Volg de Vertaalafdeling van de Europese Commissie op Twitter: @translatores

Bijzonderheden

Datum publicatie
2 september 2021