Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel27 januari 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Consumentenbescherming: WhatsApp moet consumenten beter informeren over het gebruik van persoonsgegevens

WhatsApp moet ervoor zorgen dat gebruikers begrijpen waarmee zij instemmen en hoe hun persoonsgegevens worden gebruikt, met name wanneer deze worden gedeeld met zakelijke partners.

Tablet

De Europese Commissie en het netwerk van nationale consumentenautoriteiten (CPC) hebben WhatsApp vandaag gevraagd de wijzigingen die het in 2021 in zijn gebruiksvoorwaarden en privacybeleid heeft aangebracht, te verduidelijken en ervoor te zorgen dat deze in overeenstemming zijn met de EU-regels op het gebied van consumentenbescherming. WhatsApp heeft tot eind februari de tijd om met de Commissie en de autoriteiten in gesprek te gaan.

Naar aanleiding van een waarschuwing van de Europese Consumentenorganisatie (BEUC), vragen de Commissie en de nationale consumentenautoriteiten, onder leiding van het Zweedse consumentenbureau, WhatsApp uit te leggen hoe het zijn verplichtingen nakomt op grond van de EU-wetgeving op het gebied van consumentenbescherming. De vragen gaan erover of:

  • aan consumenten voldoende duidelijke informatie wordt verstrekt over de gevolgen van hun beslissing om de nieuwe gebruiksvoorwaarden al dan niet te aanvaarden;
  • over de redelijkheid van de in-app-kennisgevingen van WhatsApp die consumenten ertoe aanzetten de nieuwe voorwaarden en het nieuwe privacybeleid te aanvaarden;
  • en over of consumenten voldoende mogelijkheid hebben om kennis te nemen van de nieuwe voorwaarden voordat ze deze aanvaarden.

Zorgen over uitwisseling persoonlijke data
De Commissie en de consumentenautoriteiten maken zich ook zorgen over de uitwisseling van persoonsgegevens van gebruikers tussen WhatsApp en derde partijen of andere Facebook/Meta-bedrijven. WhatsApp heeft tot eind februari de tijd om met de Commissie en de autoriteiten in gesprek te gaan.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
27 januari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland