Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
  • Nieuwsartikel
  • 30 januari 2023
  • Vertegenwoordiging in Nederland
  • Leestijd: 1 min

Consumenten worden misleid door manipulatieve trucjes bij bijna 40% van de webshops

Heb je tijdens online shoppen wel eens een valse aftelklok gezien met termijnen voor de aankoop van specifieke producten? Wist je dat zo’n 40% van de webshops gebruik maakt van dit soort trucjes om de consument te misleiden in Europa?

kopen in de EU
©iStock

Dit blijkt uit een screening van de Europese Commissie en diverse consumenten-beschermingsautoriteiten van 23 EU-landen, Noorwegen en IJsland. Daarbij zijn 399 webshops gescreend met producten variërend van textiel tot elektronische goederen. Van de 399 webshops maakten minstens 148 sites gebruik van een van de ‘dark patterns’. Dit zijn elementen in een ontwerp of tekst om een consument ertoe aan te zetten om keuzes te maken die mogelijk niet in hun belang zijn. Zoals valse aftelklokken, interfaces die zijn ontworpen om consumenten te bewegen tot aankopen, abonnementen of andere opties, en verborgen informatie. Dit zijn de resultaten van de screening:

  • 42 websites maakten gebruik van valse aftelklokken met termijnen voor de aankoop van specifieke producten;
  • 54 websites stuurden consumenten naar bepaalde opties - van abonnementen tot duurdere producten of leveringsopties - door hun visuele ontwerp of taalgebruik;
  • 70 websites bleken belangrijke informatie te verbergen of minder goed zichtbaar te maken voor consumenten. Bijvoorbeeld informatie over de leveringskosten, de samenstelling van producten of de beschikbaarheid van een goedkopere optie. 23 websites verborgen informatie om consumenten te misleiden om een abonnement af te sluiten;

Tijdens de screening is ook gekeken naar de apps van 102 van de gescreende websites. Minstens 27 apps maken ook gebruik van ‘dark patterns’. Wat verboden is volgens de nieuwe internetwet die onlangs is ingegaan.

Volgende stappen
De nationale autoriteiten zullen nu contact opnemen met de betrokken handelaren om hun websites te corrigeren en zo nodig verdere actie ondernemen volgens de nationale regels.

Doe mee met Europese online raadpleging over consumentenbescherming
De Europese Commissie onderzoekt of er aanvullende maatregelen nodig zijn om online en offline rechtvaardigheid te waarborgen in de hele EU. Iedereen kan hierover zijn mening geven door mee te doen aan een EU-online raadpleging. Deze loopt tot en met 20 februari 2023.

Lees voor uitgebreide informatie het volledige persbericht.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
30 januari 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland