Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel9 mei 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

9 mei Europadag

Hier in Nederland hebben we het belang van de vrijheid net gevierd op Bevrijdingsdag. Iets wat niet vanzelfsprekend is gezien de oorlog in Oekraïne en wat een belangrijke Europese waarde is. Wist je dat 9 mei de verjaardag van Europa is?

Samen de vlag hijsen
(v.l.n.r.) wethouder Robert van Asten, Danny de Paepe (Hoofd van het Europees Parlement in Nederland), Klasja van de Ridder (Hoofd van de Europese Commissie in Nederland), Mendeltje van Keulen (Lector Changing Role) & studenten Haagse Hogeschool
© Fotograaf Henriette Guest - Gemeente Den Haag

We herdenken dan de eerste aanzet tot Europese samenwerking. Deze begon met de historische Schuman-verklaring. In een toespraak in Parijs in 1950 presenteerde de Franse minister van buitenlandse zaken Robert Schuman zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, waardoor een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar zou worden.

Europadag staat in het teken van eenheid en vrede, iets wat meer dan ooit weer actueel is. Europadag wordt elk jaar in diverse EU-landen en in Brussel, de hoofstad van Europa gevierd met publieksevenementen.

Wapperende EU-vlaggen aan de Haagse Hofvijver
Den Haag is de internationale stad van vrede en recht. Vandaag staat de stad erbij stil dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Europa brengt al 73 jaar vrede in Den Haag. Dankzij de gemeente Den Haag en met onze steun zijn er twaalf Europese vlaggen aan de Hofvijver gehesen.

Samen de Europavlag hijsen
(v.l.n.r.) Burgemeester Jan van Zanen Den Haag, Klasja Van de Ridder Hoofd van de Vertegenwoordiging EC in Nederland, Danny de Paepe, Hoofd bij het EP Liaisonbureau in Nederland en Dr. Mendeltje van Keulen, Lector Haagse Hogeschool
© Fotograaf Henriette Guest - Gemeente Den Haag

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
9 mei 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland