Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel24 juni 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

2 miljard euro goedgekeurd voor investeringen in Nederland (2021-2027)

De Europese Commissie heeft haar partnerschapsovereenkomst met Nederland goedgekeurd. Daarin is de Nederlandse investeringsstrategie van 2 miljard euro vastgelegd voor de periode 2021-2027 i.v.m. het cohesiebeleid.

werk
©iStock

Dit beleid ondersteunt honderdduizenden projecten verspreid over heel Europa financieel om duurzame economische groei te stimuleren.

“Ik ben blij dat de partnerschapsovereenkomst met Nederland is goedgekeurd. De middelen van het cohesiebeleid zullen Nederland ondersteunen om zijn innovatiecapaciteit te versterken en zijn groene transitie te realiseren. In de huidige context en rekening houdend met de stopzetting van de gastoevoer uit Rusland zullen de middelen Nederland ook toelaten cruciale investeringen te doen om de energietransitie te versnellen,” aldus Elisa Ferreira  Commissaris voor Cohesie en Hervormingen.


De partnerschapsovereenkomst met Nederland effent de weg voor de investeringen ter plekke uit de fondsen voor het cohesiebeleid. Het gaat om 16 programma's: drie nationale (met inbegrip van het nationale JTF-programma), vier regionale en negen Interreg-programma's (waaronder drie programma's voor grensoverschrijdende samenwerking).

Groningen
Zo gaat 623 miljoen euro uit het Fonds voor een rechtvaardige transitie (JTF) naar Nederlandse regio's  met grote emissie-intensieve industriële clusters.  Dit moet helpen bij de transitie naar een klimaatneutrale economie. Wegens de geplande stopzetting van de aardgasproductie zal het JTF bijvoorbeeld steun verlenen aan de provincie Groningen, die bijzonder zwaar wordt getroffen. De regio zal het geld gebruiken voor nieuwe banen in de energietransitie van fossiele naar duurzame energie. Voor nieuwe werkgelegenheid in de groene economie is om- en bijscholing van de beroepsbevolking nodig. Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
24 juni 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland